Skip to main content

Met kunstschilder Han van den Abbeele bezit Hove jong artistiek geweld waar het trots op mag zijn. Han heeft er al een succesvolle expo in Miami opzitten en is na een uitputtende periode nu klaar voor een nieuw hoofdstuk in zijn leven. De inleiding van dat hoofdstuk is de ‘No Hero’-expositie in de Kloosterstraat 167 in Antwerpen, die vrijdag 17 februari van start gaat met een vernissage. Tot 28 februari stelt hij er zowel nieuwe als oude werken tentoon om zijn werk bekend te maken bij het bredere publiek.

Als illustrator van opleiding heeft Han van den Abbeele een tijdje in die sector gewerkt voor enkele gekende merken en ook als freelancer. Al als jongere werkt hij ook af en toe in de horeca. “Dat heb ik altijd graag gedaan”, vertelt Han. “Samen met een vriendin heb ik zelf al twee zomerbars geopend: Staircase, waar we events organiseerden met live art, en Zomerbar Alain, waarmee we tot twee zomers geleden mensen ontvingen in het park van Hove.” Nu ligt de focus echter weer op zijn kunst.

Welcome to Miami

Zijn eerste digitale tekeningen maakte Han rond 2015 en die werden goed ontvangen bij het publiek. “Mijn mama is zelf actief bezig met kunst”, legt Han uit. “Zij had toen een eigen tentoonstelling opgesteld waar ik enkele van mijn werken mocht plaatsen. Daarvan zijn er toen enkele verkocht, wat voor mij heel motiverend was om daarin verder te groeien.”

Dat groeien ging best goed, want enkele jaren later, in 2019, bereikte Han een voorlopig hoogtepunt met een expositie in Miami. “Ik werd gecontacteerd door iemand die ik heb leren kennen tijdens mijn studies in Barcelona. Samen met haar partner organiseerde ze een tentoonstelling en ze vroeg of ik mijn werk daar wou plaatsen.”

Advertentie

“Er was toen wel sprake van een goed momentum, want zo goed als al mijn werk dat daar stond was uiteindelijk verkocht. Ik ging eigenlijk mogen terugkomen, maar corona stak daar een stokje voor.” Het is dus een kwestie van dat momentum terug in gang te krijgen en zijn nieuwe expositie is daarbij de eerste stap. In mei heeft Han ook opnieuw afgesproken met zijn contacten uit Miami.

Kritische blik op de maatschappij

Wie het werk van Han kent, weet dat er geregeld invloeden van comics en high fashion merken in verwerkt zijn, soms gecombineerd met een kritische quote of vraagstelling. “Dat is een soort jaloezie naar de maatschappij”, verduidelijkt Han grappend. “Ik ben opgegroeid met een alleenstaande moeder en ben op mijn 17 beginnen werken. Vanuit mijn standpunt zijn die dure merken dus heel absurd.” De invloed van comics komt dan weer van zijn stiefvader, die was grafisch illustrator en leerde hem de wereld van comics kennen.

“Mijn inspiratie haal ik eigenlijk voornamelijk uit dingen in het dagelijkse leven die voor mij absurd lijken of die ik niet of verkeerd begrijp. Daar geef ik dan mijn eigen draai aan of visie op. In sommige werken steekt wel wat actualiteit, want ik volg het nieuws wel en ben bezig met de wereld, maar die stukken werk ik meestal niet af.”

De soms kritische boodschappen die Han met zijn werk combineert, hebben hem wel al doen twijfelen aan hoe het werk ontvangen zou worden. “Ik vind het tof om dat te kunnen uiten op die manier, maar had veel schrik dat die werken niet zouden verkopen. Uiteindelijk zijn ze, tegen mijn verwachtingen in, wel positief ontvangen.”

Het begin van iets moois

Na een tijdje in Breda te hebben gewoond, trekt Han zich momenteel even terug bij zijn grootmoeder in Hove. Hij wil er even herbronnen en plant tegen de zomer weer te vertrekken. “Ik had iets te veel hooi op mijn vork genomen”, verduidelijkt hij. “Ik ben drie maanden out geweest en wil nu even tot rust komen. Ik ben nu heel bewust bezig met mezelf en met tijd maken voor wat echt belangrijk is. Hier intrekken en de aankomende expositie zijn voor mij dus een soort nieuwe start.

Die expositie is ook genoemd naar de periode die Han achter de rug heeft. “Met ‘No Hero’ wil ik overbrengen dat niemand een held is die alles aan kan.” Verder is het natuurlijk de bedoeling om bekendheid te genereren en idealiter ook een centje bij te verdienen met de verkoop van enkele werken.

‘No Hero’ is trouwens volledig gerealiseerd door Han en zijn eigen management (Zeno Van Gestel), waar hij niet zo lang geleden mee is beginnen samenwerken. “Mijn werk maak ik altijd voor mezelf. Als ik te veel naar het commerciële moet kijken, voel ik me geremd. Ik had dus iemand nodig die zich daar mee bezighoud in mijn plaats. Nu hoef ik ook niet meer te stressen of er bijvoorbeeld genoeg geld is voor de aankoop van een nieuw canvas, waardoor ik me volledig op mijn werk kan focussen.”

Geïnteresseerden zijn van harte welkom op de expositie. Alle info daarover kan je trouwens vinden op de instagram van Han: hanvda. Voor zij die wel eens een werk willen aankopen: binnenkort start hij, of zijn management, ook met een webwinkel www.hanvda.com waar alle werken die te koop staan online zullen worden gezet.

Advertentie

Leave a Reply