Skip to main content

In Edegem beschikken ze over een prachtige basiliek met bijhorende Lourdesgrot. Met deze ‘De blik van toen’ zetten we het verhaal achter het ontstaan van dit prachtige bouwwerk in de kijker.

In 1884 liet Peter-Jan van Aelst een Lourdesgrot bouwen op zijn eigen terrein. Na aanvankelijk scepticisme kreeg zijn initiatief de steun van de kerkelijke overheid en werd de grot een populair bedevaartsoord. De opening van een spoorwegstopplaats in Edegem op 26 april 1885 vergrootte bovendien de bereikbaarheid.

De Onze-Lieve-Vrouwekerk kwam enerzijds tegemoet aan de groei van de centrale dorpsparochie van Edegem, die te groot werd voor de historische Sint-Antoniuskerk, en anderzijds aan de noden van de bedevaarders. In 1929 werd de bouw naar een ontwerp van architect Louis De Vooght goedgekeurd.

Kardinaal Van Roey legde de eerste steen op 8 september 1931 en wijdde de kerk in op 1 mei 1933. In de katholieke traditie is 8 september een hoogdag door de Maria Geboorte, terwijl de maand mei volledig is toegewijd aan Maria. De afwerking en versiering van het interieur duurde tot in het begin van de Tweede Wereldoorlog. Begin december 2008 erkende paus Benedictus XVI de kerk officieel als basilica minor, een eretitel voor een rooms-katholiek kerkgebouw met een uitzonderlijke betekenis.

Advertentie

Leave a Reply