In Kontich werd vandaag een bijzondere aardewerken pot opgegraven. Tijdens werkzaamheden in Kontich-Kazerne stootte men op een oude pot. Na verder onderzoek blijkt dit aardewerk een relict te zijn uit Romeinse tijd. Kontich, toen Condacum, was een Gallo-Romeinse nederzetting die zich uitstrekte over de grondgebieden van de huidige omliggende gemeenten Lint, Hove, Edegem, Mortsel, Niel, Rumst, Schelle, Aartselaar, Hemiksem en Boom. Vandaag behoren deze gemeenten tot wat we de Antwerpse Zuidrand zijn gaan noemen.
Alhoewel de naam Zuidrand vrij recent in het leven werd geroepen, brengt dit aardewerk daar nu verandering in. “We zullen de geschiedenis van onze streek opnieuw moeten schrijven na deze vondst”, licht Bart Seldeslachts, burgemeester van Kontich, toe.
Samenwerking bevestigd door vondst
De pot bevat namelijk het opschrift ‘Sutrandi’, wat vrij vertaald ‘rand aan het zuiden’ betekent. “De streek rond Kontich was dus wel degelijk met elkaar verbonden”, stelt Bart Seldeslachts, “net zoals ze dat vandaag is. We zijn trots dat we niet alleen vandaag een spil vormen in de intergemeentelijke samenwerking rond erfgoed in onze regio, maar dat Kontich ook toen al een spil was in de Antwerpse Zuidrand.”
Wannes De Laender, coördinator van IOED en Erfgoedcel Zuidrand, is trots op deze vondst: “We werken in de regio al enkele jaren samen rond erfgoed, cultuur en toerisme. Met deze vondst tonen we aan dat verder inzetten op onze erfgoedwerking niet alleen de toekomst, maar ook het verleden van de Zuidrand belichaamt. Misschien passen we zelfs ons logo wel aan (lacht).”
De gemeente Kontich bekijkt samen met IOED Zuidrand de komende dagen hoe ze de vondst kunnen tentoonstellen aan het grote publiek. Het Museum voor Heem- en Oudheidkunde in Kontich lijkt er alvast de geknipte plek voor. Meer info vind je op www.dezuidrand.be/oude-pot-werpt-nieuw-licht-op-zuidrand-geschiedenis.