Al in 2011 werd Kontich een FairTradeGemeente, waarmee ze toen de duizendste gemeente in Europa was die dit label in ontvangst mocht nemen. In 2020 behaalde ze bovendien een A-score op de Fair-O-Meter voor haar gemeentelijk engagement. Een perfecte insteek om eens langs te gaan bij de Oxfam Wereldwinkel in Kontich leek ons. Vrijwilligers Nicole De Clerck en Arnold Scheerder stonden ons te woord en vertellen hun verhaal. Je kan het hier beluisteren en/of lezen.
Oxfam Wereldwinkels bestaat al 50 jaar en ook de winkel in Kontich gaat al even mee, zij blazen dit jaar 25 kaarsjes uit. Dat is een lange periode waarin veel goed werk is verricht, al zijn de problemen rond fairtrade “helaas nog altijd heel groot”, weet Nicole. “Als we over het zuiden praten, maar ook hier in Nederland en ons België, merk je dat boeren geen eerlijke prijs krijgen voor hun producten.”
Oxfam Kontich
Daarom probeert Oxfam met onder andere haar wereldwinkels die eerlijke prijs wel te garanderen. “Hier in Kontich hebben we een team van een twintigtal mensen”, vertelt Arnold. “Dat zijn voornamelijk verkopers of verkoopsters, maar ook bijvoorbeeld een boekhouder of aankoper die eerder onzichtbaar werk leveren.”
“Alle voeding in de winkel hier wordt rechtstreeks aangekocht bij de producenten. Maar ook bij gemaakte producten waarvoor een tussenhandeling nodig is, zoals chocolade, kopen we de cacaobonen aan voor een eerlijke prijs.” Naast voeding vind je in de winkel in de Magdalenastraat ook andere producten. “We hebben ook heel wat textiel, juwelen, lederwaren allemaal artisanaal vervaardigd van over heel de wereld, vaak ook door vrouwencoöperaties”, vult Nicole aan.
Verder spelen ze ook in op de noden die er momenteel zijn in de wereld. “Er zijn over heel Vlaanderen meer dan 200 wereldwinkels actief onder de koepel van Oxfam België. Zij kunnen waar nodig een standpunt innemen”, verduidelijkt Arnold. “Kijk bijvoorbeeld naar de situatie in Turkije en Syrië, Oxfam was daar een van de eersten om hulp te bieden.”
Wat wij kunnen doen
De inzet voor fairtrade is ook op te merken bij de inwoners van Kontich. “Er zijn vaak mensen die vragen of ze kunnen helpen bij de opvolging van producten. Anderen vragen dan weer of ze geld kunnen storten. Die verwijzen we dan door omdat we hier niet alle aspecten van Oxfam vertegenwoordigen”, geeft Arnold aan.
Naast het stilstaan bij je boodschappen en producten aan te kopen in wereldwinkels zijn er nog andere manieren om je in te zetten voor fairtrade. “Door producten te kopen van hier, dat is de eerste steun. Daarnaast kan je ook een gift doen of kleren/boeken aankopen in een Oxfam tweedehandswinkel.”
En voor zij die het voelen kriebelen om nog meer te doen: “We zijn hier ook vooral op zoek naar vrijwilligers. Jonge vrijwilligers. Want hier helpen voornamelijk mensen met zilver haar”, lacht Nicole. Dat kan trouwens zijn voor allerlei zaken, niet enkel om in de winkel te staan. Laat je dus zeker informeren indien je geïnteresseerd bent en doe als inwoner van Kontich de A-score nog eens alle eer aan!