Skip to main content

Het Mortselse Park Oude-God verandert vanaf vandaag tijdelijk van naam en wordt het Drâa-Tafilaletpark. Dat gebeurt voor de 11.11.11-campagne die aandacht vraagt voor klimaatonrecht. “De klimaatcrisis voelen we overal, van Marokko tot hier in Mortsel”, benadrukken burgemeester Erik Broeckx en schepen Steve D’Hulster.

Tekst: Lokaal Bestuur Mortsel & Kobe Nuyens – Foto’s: Kobe Nuyens & Carlos De Clerck

Zeg vanaf vandaag niet langer Park Oude-God, maar het Drâa-Tafilaletpark. Met die tijdelijke naamsverandering willen 11.11.11 en lokaal bestuur Mortsel de link maken tussen de stijgende temperaturen en langere droogtes in de  Drâa-Tafilaletregio in Marokko enerzijds, en de stad Mortsel als internationaal solidaire bondgenoot anderzijds.

Tijd voor actie

De klimaatcrisis is een verhaal van nu, dat in Marokko heel bekend in de oren klinkt. Het Drâa-Tafilaletpark, een bijzonder woestijn- en oasegebied in het Atlasgebergte, wordt steeds meer geconfronteerd met extreme temperaturen en snel oprukkende woestijnvorming. De Amazigh nomaden die er leven, hebben onvoldoende water en voedsel. Hun dieren sterven, ze verliezen hun inkomen uit veeteelt en leven in armoede. Velen moeten hun nomadentradities opgeven en naar de stad verhuizen.

“Klimaatonrecht raast om ons heen. Maar voor landen als Marokko zijn de gevolgen nog groter”, benadrukt 11.11.11-directeur Katrien Heughebaert. “Dat is klimaatonrecht waar we niet kunnen naast kijken. Alleen mogen we ons niet blindstaren op deze problemen. Wereldwijd strijden moedige activisten en organisaties voor klimaatoplossingen.”

Concrete oplossingen

Met haar najaarscampagne kijkt 11.11.11 dit jaar verder dan de problemen van klimaatonrecht, en schuift de organisatie concrete oplossingen naar voren. Die oplossingen gaan van bebossingsprojecten in Oeganda tot boeren in Peru weerbaarder maken tegen de gevolgen van de klimaatcrisis aan de hand van irrigatiesystemen.

De komende weken trekken duizenden 11.11.11-vrijwilligers de straten op om geld in te zamelen voor klimaatoplossingen, ook in Mortsel. Je steentje bijdragen kan door een gift te doen of door langs te komen op de stand van de Geschenkenbeurs op zaterdag 25 november van 11u tot 17u in Zaal ’t Parkske.

Je kan de 11-campagne ook rechtstreeks steunen door een gift te doen of mee te doen aan een van de vele activiteiten via www.11.be/klimaatonrecht.

Leave a Reply