Skip to main content

Zondag 14 mei organiseerde Streekvereniging Zuidrand een proevertjestocht in het kader van de Week van de Korte Keten, een initiatief van de Vlaamse regering om lokale landbouwers in de kijker te zetten. “Met de proevertjestocht fietsen we langs landbouwers om er te proeven van lokale producten”, vertelt Wannes De Laender, algemeen coördinator bij Streekvereniging Zuidrand.

Vier landbouwers uit Kontich en Aartselaar promootten tijdens de tocht hun métier, waaronder boer Bart van het Groentenhofke. Bart kweekt zijn eigen groenten en planten, en mijdt pesticiden. “Het werk is intensief en soms niet rendabel genoeg, daarom is het een goed initiatief zodat mensen ons wat beter leren kennen”, geeft Bart aan.

Ook CSA Grondsmaak zet net zoals Bart in op het kweken van biologische groenten. Daar werden pizza’s gemaakt met verse groenten, rechtstreeks van het veld.

Jan ’s Jongers bezit met zijn melkveebedrijf meer dan 140 koeien die melk produceren. Daarmee maken ze de ambachtelijke BellaBoule ijsjes. “De lokale handelaars worden met dit initiatief in de kijker gezet”, verklaart Jan. “Daarmee willen we mensen bewust maken van waar hun eten eigenlijk vandaan komt.”

Tot slot stond ook een stop aan de bloemenplukweide op het programma. Deze is in handen van Ben Rombouts, die al van jongs af aan een passie heeft voor tuinieren: “Vroeger hadden we bij ons thuis een grote tuin waar ik altijd met plezier in zat te werken”, vertelt Ben. “Er zijn al veel mensen langsgekomen omdat het vandaag Moederdag is. Verder moeten we uiteraard wat geluk hebben met het weer, want als het zonnig is, ontvangen we meer bezoekers.”

Door: Bas Vermeersch

Advertentie

Leave a Reply