Skip to main content

Voor het 17e jaar op rij zitten er weer slechtvalken in de nestkast van de Agfa-toren in Mortsel. Moeder slechtvalk broedde er op vier eieren, waarvan er drie zijn uitgekomen, dit op 8 en 9 april. Ook dit jaar kon je de vogels volgen via een livestream.

In 2002 werd door Agfa een nestkast geplaatst op de 70 meter hoge schoorsteen. Op dat moment ging het er niet goed aan toe met de slechtvalk in ons land, er waren slechts een tiental broedparen. “Sinds 2006 is de nestkast bewoond door slechtvalken en twee jaar later werden er voor het eerst eieren gelegd. Daarna volgde elk jaar een legsel van drie à vier eieren”, zegt Marc Hofman, bezieler van het project.

Het perfecte plekje

Waarom de schoorsteen van Agfa de ideale plek is voor deze roofvogel? “De slechtvalk broedt van nature op rotswanden en kliffen. De Agfa-toren is een baken in de omgeving, dus heeft veel vergelijkbare eigenschappen hiermee”, zegt Marc.

Ook qua voedsel komt de vogel er perfect aan zijn trekken. “De valken eten voornamelijk vogels en vleermuizen, die ze vangen in de vlucht.” Opvallend: 75% van de slechtvalk zijn menu bestaat uit duiven. “In een stedelijke omgeving als Mortsel zullen ze dus niet snel sterven van de honger.”

Advertentie

Bescherming

Omdat de slechtvalk een beschermde vogelsoort is, wordt tijdens het broedseizoen elke verstoring van de rust vermeden. Enkel wanneer de jongen enkele weken oud zijn, worden ze geringd. “Een erkend vogelringer geeft hen dan één metalen wetenschappelijke ring en één kleurring die op afstand afgelezen kan worden”, zegt Marc.

In 2017 werd er met ondersteuning van Natuurpunt en Stad Mortsel een webcam geplaatst, iedereen kan zo het doen en laten van de slechtvalken online volgen. “De website wordt door een breed publiek gevolgd, niet enkel in Mortsel maar ook in de rest van Vlaanderen”, besluit Marc.

Benieuwd naar wat de kuikentjes aan het uitspoken zijn? De livestream is nog steeds te volgen op: https://www.agfa.be/slechtvalken/webcam/

Advertentie

Leave a Reply