Skip to main content

Tijdens de lockdownperiodes van covid hebben veel mensen het plezier van wandelen (opnieuw) ontdekt. Zo ook Steven Terlaeken uit Mortsel. Hij gaat zelfs een stapje verder en doorkruist nu heel Vlaanderen om de beste wandelroutes uit te zoeken. Tijdens zijn wandelingen schenkt hij ook aandacht aan hoe het gesteld is met de fauna en flora in de verschillende gemeenten.

Steven was altijd al een sportief beestje: hij liep veel wedstrijden en marathons, en deed ook al mee aan de Dodentocht en Nacht van de Maan. “Sinds 2017 liep dat wat stroef door kwetsuren”, vertelt hij. “Mijn benen zijn eigenlijk versleten, maar wandelen lukt nog wel. En met een doel voor ogen kan ik altijd iets meer: Ik wil graag ooit in elke Vlaamse gemeente gewandeld hebben.”

Wandelen met een insteek

Dat wandelen doet Steven niet alleen, vaak krijgt hij de liefdevolle steun van zijn vrouw Ilse. Hij doet het daarnaast ook niet enkel voor zichzelf. Door op pad te gaan wil hij verschillende routes promoten en mensen stimuleren om vaker buiten te komen, te genieten van de beweging en de natuur, en hen bewustmaken van hoe we die natuur moeten koesteren.

Op Facebook geeft hij elke wandeling een beoordeling van een tot vijf wandelschoenen, of ‘botinnekes’ zoals hij het zelf graag noemt. Er staat ook vermeld waar het beginpunt is en hoe het gesteld is met de fauna en flora op de route. “Dat laatste is natuurlijk wel seizoens- en tijdgebonden. Zomer of winter, in de ochtend of in de avond … het speelt allemaal mee met wat je kan tegenkomen”, verduidelijkt Steven, die ook medewerker is van ‘de Klimaatzaak’.

“Het is verschrikkelijk gesteld met de fauna en flora in Vlaanderen. Er zijn te veel versnipperde gebieden, te weinig bos en te veel voortuinen aangelegd met steen of nepgras. De biodiversiteit gaat razendsnel achteruit. Al twintig jaar lang verdwijnt er in Vlaanderen dagelijks meer dan één voetbalveld aan bos ten voordele van lintbebouwing en dergelijke. Het is tijd dat meer mensen inzien hoe mooi de natuur is en hoe spijtig het is dat we die zo kapotmaken.”

Onlangs veranderde de insteek van zijn wandelingen even toen Steven te horen kreeg dat een vriendin van hem kanker kreeg en een dure immuuntherapie moest betalen. Hij startte een crowdfunding via zijn wandelingen om haar financieel te steunen. “Ik heb ongeveer 200 kilometer gestapt ten voordele daarvan, maar helaas is ze ondertussen overleden. De focus ligt nu dus terug op het klimaat en de bescherming van natuurgebied. Het is nu ook voor haar dat ik doorga, ze is er altijd bij in mijn gedachten.”

Uitbreiden naar heel België

In Antwerpen heeft Steven nog maar één gemeente op zijn lijstje staan: Laakdal. “Daar zal ik samen wandelen met gouverneur Cathy Berx. Dat is tot stand gekomen na een twitterbericht van mij over mijn wandelingen. Ze wil graag meer inlichtingen horen en dus gaan we samen op wandel”, geeft Steven aan.

Na Laakdal staan er nog zo’n negentig gemeenten op zijn lijstje, waarvan twintig in Vlaams-Brabant en Limburg. De rest bevindt zich voornamelijk in Oost- en West-Vlaanderen. “Voor die verre verplaatsingen probeer ik meerdere gemeenten te combineren door er een wandelweekend van te maken met wel drie wandelingen per dag. Op lange termijn wil ik ook graag alle gemeenten in Wallonië en Brussel doen.”

Wie zich geïnspireerd voelt, kan dus zeker een kijkje nemen op de Facebookpagina van Steven. Voor meer info kan je hem ook mailen via lais@krijmbrullee.be. “Het voelt goed om een verbindende factor te kunnen zijn, de natuur in de kijker te zetten en te laten zien welke impact ons constante bouwgedrag daarop heeft”, sluit Steven af.

Foto’s: Steven Terlaeken

Advertentie

Leave a Reply