Skip to main content

Niet Tim Küsters uit Lint, maar wel Maarten Truijen werd in november uitgeroepen tot Mister Gay Belgium 2022. Na de eerste ontgoocheling kijkt Tim als eerste ereheer toch tevreden terug op een bijzonder boeiend jaar. “Ook in de toekomst wil ik mij verder blijven inzetten voor de LGBTQIA+ gemeenschap met een kinderwens. Koppels van hetzelfde geslacht lopen namelijk nog steeds te vaak tegen heel wat drempels op”, zegt Tim strijdvaardig.

Meedoen aan een wedstrijd is niet het ultieme doel van Tim Küsters, maar Mr. Gay Belgium is anders. “Ik besloot om me in te schrijven voor Mr. Gay Belgium, omdat deze wedstrijd niet alleen om het uiterlijk gaat. Het gaat ook om het thema dat je wil uitdragen. Jouw thema leeft dan echt, waardoor je het nog meer in de kijker kan zetten. Als je wint, wordt dat bovendien ook door de politiek opgepikt.”

Tim wou op deze manier meer awareness creëren rond het topic ‘ouders van hetzelfde geslacht met een kinderwens’. “Ik had ook een kinderwens, maar mijn partner had al twee kinderen. Op die manier was mijn kinderwens ingevuld, ook al omdat zijn kinderen mij aanvaarden er een goede klik is.”

Bijzonder jaar in teken van LGBTQIA+

Na een selectieperiode maakt Tim van mei tot aan de finale in november deel uit van de 12 finalisten die evenementen bezochten en op speciale dagen aan bod kwamen. “Zo heb ik zelf de regenboogvlag mogen hijsen in Lier en aan het Lintse gemeentehuis op de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie”, doet Tim zijn verhaal. “Ik had zelf van tevoren niet zozeer veel concrete verwachtingen, maar het is wel een leuk en intensief jaar geweest. Het was een zeer hechte groep.”

Met de top 3 van Mr. Gay Belgium is Tim nog regelmatig op pad. “We blijven op tal van events de gemeenschap in de kijker zetten. Zo hebben we recent ook nog rode lintjes uitgedeeld in het Centraal Station naar aankleding van wereldaidsdag.”

Tim zou het zo opnieuw doen, ook al omdat hij zich tijdens zijn campagne heeft kunnen inzetten voor zijn zelfgekozen thema. “Uiteraard krijgt de winnaar veel steun van de organisatie achteraf, maar ook als ereheer kan ik nog op ondersteuning rekenen. Naast deze steun zal ik zelf actief blijven om het thema onder de aandacht te brengen en om zaken te verbeteren waar het mogelijk is.”

Draagmoederschap en pleegzorg

“Adoptie en pleegzorg zijn in ons land wel mogelijk, maar we merken dat dat voor koppels van hetzelfde geslacht toch moeizamer verloopt. Daarnaast is er draagmoederschap, maar daarrond is juridisch niets geregeld. De voorbije maanden heb ik in al die zaken meer inzicht gekregen. Ook ben ik dankzij de wedstrijd bij verschillende instanties kunnen komen, zoals Pleegzorg Vlaanderen.”

Ook na de strijd om de titel wil Tim zich intensief blijven inzetten voor dit thema. “Met Pleegzorg Vlaanderen bekijken we wat we verder nog kunnen doen qua awareness. Ik ben er zowel voor als achter de schermen volop mee bezig. Want er zijn veel kinderen die door slechte situatie uit huis moeten genomen worden. Dan zijn er verschillende mogelijkheden, maar vaak ontbreekt de kennis.”

“Mijn ultieme doel is dat er eindelijk een degelijke wetgeving in ons land komt die het draagmoederschap regelt. De politici zijn ermee bezig, dus hopelijk is dit binnen vijf jaar ook effectief zo”, besluit Tim Küsters hoopvol.

Advertentie

Leave a Reply