Skip to main content

In een samenwerking met de stad Mortsel, de Heemkundige Kring en Natuurpunt wordt door VELT Koude Beek aan Hoeve Dieseghem een Hoevetuin aangelegd. Deze mooie, eetbare groene oase zal het historische karakter van de locatie omarmen. Met ruimte voor poëzie en kunst wordt het een plek van rust en troost voor iedereen.

Het idee voor deze bijzondere tuin ontstond in 2022, nadat de jongste zoon van initiatiefnemer Geert Lauwers uit het leven stapte. Het verlangen naar een plek van troost leidde tot het concept van de Hoevetuin. “Het wordt een plek van troost, steun en bezinning. Maar niet enkel voor ons, iedereen kent verlies en verdriet. Ik hoop dan ook dat iedereen hier op zijn eigen manier verbondenheid en troost zal kunnen vinden”, zegt Geert. 

Om de tuin aan te leggen kwamen in maart meer dan 50 vrijwilligers bijeen. De groep plantte meer dan 40 fruitbomen en 70 struiken. 

Historische connectie 

De Hoevetuin zal een diversiteit aan gewassen huisvesten, van fruitbomen tot eetbare planten en kruiden. Veelal met een historische waarde die recht doet aan Hoeve Dieseghem. “Veel van wat je in de Hoevetuin zal vinden, heeft een historische connectie met deze plek. Het zijn gewassen die je ook echt zou kunnen vinden aan een oude hoeve”, vertelt Geert. 

De tuin wordt daarnaast ook een toonbeeld van duurzaamheid. Het team van vrijwilligers hecht waarde aan ecologie en vermijdt het gebruik van verharding en bestrijdingsmiddelen. “Alles zal ecologisch verlopen.” 

 Kunst 

Naast de natuurlijke pracht zullen er ook diverse activiteiten plaatsvinden in de tuin, van plukmomenten tot culturele evenementen. “We werken samen met anderen om poëzie en kunst op een originele manier naar de tuin te brengen”, zegt Geert. 

Mensen die geen groene vingers hebben, kunnen de Hoevetuin dus ook ondersteunen. “Alle ideeën om het culturele aspect in te vullen zijn welkom.” 

Meer informatie over de Hoevetuin vind je op: www.veltkoudebeek.be/hoevetuin

 

Foto’s: Geert Lauwers, Hoevetuin

 

Advertentie

Leave a Reply