Skip to main content

In het kader van Open Monumentendag op zondag 8 september organiseert Inter_Linie het hele weekend verschillende gratis activiteiten op zeven locaties in en rond Antwerpen. Ook in Fort 5 van Edegem kan je terecht.

Tekst: Kobe Nuyens – Foto’s: Peter Verreth

Inter_Linie is een ‘matchmaker’ tussen kunstenaars en militair erfgoed. Op verschillende militaire restanten van wat ooit de Vesting Antwerpen was, organiseren ze allerlei voorstellingen. In Fort 5 van Edegem zijn dat de vertelling ‘Bloed in een plas bloed’ en de installatie ‘The air we breathe’. Die laatste komt van de hand van kunstenares Christel Rapier en confronteert de bezoeker met het troosteloze aspect van het fort, terwijl het aanzet tot reflectie over de (waan)zin van oorlog.

Dat doet ook auteur Peter Verreth met zijn vertelling. Een fictief verhaal gebaseerd op waargebeurde feiten uit het Edegem van 1918. Hij vertelt ons meer over zijn project en affectie met het Fort.

Kübler-Ross

“Op 16 maart 1918 werden in het Fort van Edegem zes Belgen terechtgesteld en gefusilleerd. Jacob Joseph Leroy, was één van hen. De Duitse bezetter beschuldigde hem van spionage. Ik kruip tijdens mijn vertelling in zijn huid, in de huid van een man die te horen krijgt dat hij de doodstraf zal krijgen. Het is gebaseerd op de feiten die geweten zijn over Jacob, aangevuld met mijn fantasie en leven.”

“Dat doe ik aan de hand van de, binnen de psychologische wereld, bekende vijf fasen van rouw van Kübler-Ross. Wanneer iemand geconfronteerd wordt met heel slecht nieuws gaat die persoon elke fase door. Beginnend met ontkenning en eindigend bij aanvaarding.”

Een spiegel

“Bij een bezoek aan het Fort Liefkenshoek stootte ik op een flyer waarbij een oproep werd gedaan naar kunstenaars die iets willen ondernemen in forten. Toen was ik zelf al bezig met een stuk rond Leroy en dus stelde ik mezelf kandidaat. Tijdens een wandeling in het Fort van Edegem zag ik namelijk ooit een pancarte met daarop het verhaal van de zes gefusilleerden. Toevallig ook op 16 maart! En ik bedacht me dat het vreemd was dat hier niets rond werd georganiseerd om dit te herinneren. Jacob Leroy zijn verhaal begon me toen te prikkelen en ik besloot erover te schrijven.”

Ik kijk er enorm naar uit om een soort spiegel te bieden aan de mensen om na te denken over hoe we nog steeds oorlog voeren wereldwijd…

“Om de circel volledig rond te maken: zelf heb ik mijn legerdienst gedaan in het Fort van Mortsel. Het is voor mij dus heel speciaal om op een soortgelijke plek, want de forten lijken op elkaar, deze vertelling te mogen brengen. Ik kijk er enorm naar uit om samen met Helen Francis, die de muziek zal verzorgen, een soort spiegel te bieden aan de mensen om na te denken over hoe we nog steeds oorlog voeren wereldwijd, ondanks de hartverscheurende impact ervan en verhalen zoals die van Leroy.”

“Ik kijk ook uit naar de verschillende stemmetjes die ik mag bovenhalen tijdens de lezing. Daar ben ik stiekem best goed in. Bijvoorbeeld ook tijdens het voorlezen aan mijn kinderen, wanneer ik elk personage een eigen stemmetje geef. En, niet onbelangrijk: speciaal voor deze lezing heb ik mijn snor laten groeien. Wie mij zo nog wil zien, moet dus zeker langskomen. Na dit weekend gaat ze er meteen weer af!”

De installatie ‘The air we breathe’ is van 7 tot 29 september elk weekend te bezichtigen van 11u tot 17u. ‘Bloed in een plas bloed’ is enkel dit weekend te bewonderen, zaterdag 7 september om 20u en zondag 8 september om 14u en 16u. Beide te bereiken via de ingang langs de Vestinglaan. Meer info op www.regionalelandschappen.be/projecten/inter-linie.

Advertentie

Leave a Reply