Skip to main content

De Zuidrand pakt uit met een primeur! Het wordt als eerste streek uit de Antwerpse regio opgenomen in de gloednieuwe wandelapp van de provincie Antwerpen: Wandelwijzer. Het biedt stapplezier op maat van de hedendaagse wandelaar: innovatief, kwaliteitsvol, duurzaam en vooral digitaal. Wel 150 kilometer virtuele knooppunten en trajecten uit de Zuidrand zullen te vinden zijn in de app. Wandelexpert Bart van der Spiegel werkte als vrijwilliger mee aan het uittekenen van het virtueel wandelnetwerk van de Zuidrand.

Met de handige Wandelwijzer app kan je als wandelaar gemakkelijk zelf je route uitstippelen langs de knooppunten. De belangrijkste bonus hierbij is dat de routedata steeds up-to-date is. Door de vlotte samenwerking met populaire routeplanners vloeien wijzigingen op het terrein automatisch door naar de diverse digitale platformen.

“Ik wandel al lang in de streek en heb meegewerkt aan de opmaak van de wandellussen”, vertelt Bart van der Spiegel. “Ik ben voor het virtuele wandelnetwerk dus vertrokken van de paden die ik al kende en dan op zoek gegaan naar de ‘missing links’.”

“De aanpak voor het opstellen van een virtueel netwerk is vergelijkbaar met de wandellussen. Je plaatst eerst de stukken op de kaart die je zeker opgenomen wil zien. Daarna voeg je de verbindingsstukken toe die nog voldoende aantrekkelijk zijn. Een verschil is wel dat je bij het netwerk naar knooppunten toewerkt terwijl je bij een lus vooral moet zorgen dat de lengte haalbaar blijft en je na 5 à 10 kilometer terug op je vertrekpunt staat.

Het leukste aan de nieuwe wandelapp is volgens expert Bart de flexibiliteit die het je als wandelaar geeft: “Je kan makkelijk voor een stukje de trein en/of bus nemen en daarna een wandeling terug huiswaarts uitstippelen. Op de landelijke paden kan je vaak ook je smartphone voor een halve kilometer wegsteken zonder verkeerd te lopen. En moest dat toch gebeuren, dan geeft de app je een melding dat je de voorziene route hebt verlaten.”

Advertentie

Leave a Reply