Skip to main content

Naar aanleiding van Edegem850 maakte kunstenaar Ward Nijs een schilderij ten voordele van de UZA Foundation met als thema dementie. Iets wat Ward, helaas, maar al te goed kent. De opbrengst zal dan ook gebruikt worden ter ondersteuning van de zorg en voor verder onderzoek naar deze ziekte.

Begin dit jaar deed Edegem een oproep naar haar burgers om voor de 850ste verjaardag van de gemeente evenveel acties op poten te zetten. “Als geboren Edegemnaar en gemeenteschilder vond ik het nodig mezelf in te zetten”, vertelt Ward Nijs. “Na overleg met mijn vrouw en kinderen koos ik bewust om, in plaats van een bekende inwoner of gebouw te schilderen, de focus te leggen op de symboliek rond het thema dementie.”

De volgende generatie

Ward kwam in contact met dementie via zijn moeder en schoonmoeder, die beide te maken kregen met de aandoening. Hij begrijpt dus maar al te goed wat voor een confronterende impact dit heeft op het leven van mensen en dat van hun dierbaren. “Mijn moeder heeft vijf jaar in WZC Immaculata gewoond”, verduidelijkt Ward. “Ze was altijd grappig en positief, wat het dementie-verhaal iets draaglijker maakte. Ook mijn schoonmoeder heeft er jaren aan geleden. Het werk heeft daardoor een grote emotionele waarde voor mij.”

“Als kunstenaar zie ik ergens misschien een schoonheid of symboliek in de staalharde confrontatie met dementie en die heb ik proberen verwerken in het schilderij.” Na wat schetsen kwam Ward op het idee om twee oudere handen te schilderen die een baby in de lucht houden, maar tegelijk ook loslaten. “Die handen symboliseren de vergaarde kennis van onze grootouders. Het loslaten is als het doorgeven van die kennis aan de jongere generatie, voordat dementie het aantast. Hoe meer kennis we doorgeven, hoe beter.” Vandaar ook de titel ‘Hand over the future’.

Advertentie

Inzameling via loterij

Bij zowel zijn moeder als schoonmoeder zag Ward hoe hard de job is van verpleeg- en zorgkundige in woonzorgcentra. Het schilderij is daarom ook ter ondersteuning aan hen. “Ik kan alleen maar chapeau zeggen aan die mensen, dat moet je echt dag in dag uit met een passie doen”, geeft Ward aan. Daarom veilt hij het schilderij ten voordele van de UZA Foundation, die onder andere intensief onderzoek doet naar dementie.

Iedereen die 40 euro doneert aan de UZA Foundation krijgt een lot en maakt daarmee kans op het schilderij. Hoe meer lotjes, hoe meer kans! “De doelstelling was om 8.500 euro op te halen, een bedrag dat we nog moeilijk zullen behalen, maar elke gedoneerde euro is een belangrijke euro! Ik hoop daarnaast ook dat mensen, en dan vooral de jongere generatie die niet snel in aanraking komt met dementie, meer stilstaan bij het thema. Zo wordt het schilderij een verbinding tussen jong en oud.”

De deadline voor het kopen van een lotje is onlangs verlaat, opdat er meer geld ingezameld kan worden. Wie dus nog wil doneren en kans maken op het schilderij kan dat doen via deze link. Eind december vindt de loting plaats. “Het maakt me niet uit waar het schilderij uiteindelijk terechtkomt: bij iemand thuis, in een woonzorgcentrum of in een ziekenhuis. Zolang het iets betekent voor iemand, is mijn missie geslaagd!”

Kunstzinnigheid in het bloed

Binnenkort, tijdens het weekend van 2 en 3 december, organiseert Ward een ‘Vernijssage’ in zijn atelier in Edegem. Je kan er het werk rond dementie aanschouwen, alsook andere stukken van Ward en zijn kinderen. “De naam Vernijssage is een idee van Eline, mijn oudste dochter”, vertelt Ward. “Zij schildert zelf ook en maakt juwelen. Mijn jongste dochter Lisa verwerkt mijn schilderijen dan weer in tassen en dekens. De decoratie op de expo wordt verzorgd door mijn vrouw Ilse. Het is dus een heus familiegebeuren.”

Op de vernissage zullen allerlei werken getoond worden in lijn met ‘Hand over the future’ en wordt er meer tekst en uitleg gegeven over het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. “We doen zoiets een tweetal keer per jaar en er komt altijd veel volk op af. Het werk zal zo meer aandacht krijgen, wat hopelijk resulteert in meer verkochte lotjes”, sluit Ward af. Iedereen van harte welkom dus op ‘Vernijssage Darknijs’ in de Drie Eikenstraat 286 in Edegem, op 2 en 3 december tussen 14u en 18u.

LINK: https://acties.uzafoundation.be/nl-NL/edegem850

Advertentie

Leave a Reply