Skip to main content

Door de huidige oorlogssituatie is hulp nu meer dan ooit nodig, maar ook tijdens covid en lang daarvoor was de situatie in Oekraïne schrijnend. Daarom zet Liliane Bollaerts zich samen met haar werkgroep Oekraïne Project Edegem al 30 jaar in om hulp te bieden. Dat doen ze aan de hand van een permanente hulpgoederenactie en allerlei projecten afhankelijk van de noden ter plekke.  

Liliane noemt zichzelf een “hoogbejaarde gepensioneerde”, maar aan haar uitleg en motivatie merk je daar niks van. Ze is zo begaan met de werkgroep dat ze ondertussen beter gekend is als Liliane van het Oekraïne Project. “Ik heb al opvolging voorzien voor mezelf”, lacht Liliane. “Dus voor zij die twijfelen aan de continuïteit van het project, dat komt helemaal goed.” 

Waarom Oekraïne? 

Tijdens haar carrière als docent in het hoger onderwijs werd Liliane op een conferentie voor de eerste keer geconfronteerd met de situatie in Oost-Europa. “Toen is het besef gekomen dat daar écht iets aan gedaan moest worden”, geeft Liliane aan. Na het organiseren van een eerste infoavond waarop een oud-student van haar kwam getuigen over de situatie, begon de werkgroep met een oproep naar hulpgoederen via affiches bij lokale winkels. Zo is in 1993 alles van start gegaan. 

Over de tijd heen werd de omvang van de acties alleen maar groter. “In het begin kon alles gestockeerd worden in privé-garages, maar onze opslagplaats moest telkens ruimer zijn. Zo zijn we uiteindelijk, dankzij toenmalig burgemeester Koen Snyders, terechtgekomen in Hangar 42 op de De Burletlaan, over huisnummer 175.” 

Zonder al onze vrijwilligers zijn we niets, ik kan ze niet genoeg bedanken.

Liliane Bollaerts

Het is in die hangar dat de vrijwilligers die aangesloten zijn bij het Oekraïne Project vrachtwagen na vrachtwagen inladen. “Zonder al onze vrijwilligers zijn we niets, ik kan ze niet genoeg bedanken. Zij verdienen het om in de kijker gezet te worden.” 

Die vrachtwagens vertrekken dan richting Oekraïne naar de contactpersonen van de werkgroep. “We zien erop toe dat alles goed en op de juiste plek aankomt. Dat is iets waar al eens aan getwijfeld wordt door mensen buiten de organisatie, maar ik kan verzekeren dat alles juist verloopt. Geloof me, ik ben op dat vlak een strenge. Op de website communiceren we daarom ook heel open en uitgebreid over waarmee we allemaal bezig zijn.” 

Advertentie

Inspelen op de noden 

Naast het permanent verzamelen van hulpgoederen focust de werkgroep zich op welke hulp er effectief nodig is ter plekke. “We zijn voor de eerste keer naar Oekraïne gegaan in 1994 en hebben er contacten gelegd met verschillende mensen en projecten”, vertelt Liliane. “Zo kunnen we inspelen op de noden die er op het moment zelf zijn. Dat is het cruciaalste.” 

Na de eerste of tweede dag van de oorlog kreeg Liliane een telefoontje van huidig burgemeester Koen Metsu met de vraag wat er allemaal gedaan kan worden. “Ik zei hem toen dat hij zich best bezighield met de opvang van vluchtelingen hier in België en dat wij dat gingen doen voor de mensen daar.” Door hun contacten kunnen ze namelijk meer gerichte hulp bieden. 

Zo werd in de stad Novovolynk een waterzuiveringsstation opgebouwd, waardoor 8.000 inheemse vluchtelingen weer toegang kregen tot drinkbaar water. Iets waar sinds de oorlog een grote nood aan was. Daarvoor, tijdens covid, werd dan weer verschillende medische apparatuur overgebracht om patiënten met corona te helpen bij de ademhaling.  

We willen ervoor zorgen dat de mensen zich daar op termijn zelf kunnen behelpen.

Liliane Bollaerts

De steun hoeft trouwens niet altijd in de vorm van individuele en/of materiële hulp te zijn. Ook structurele en mentale verandering is heel belangrijk. “We willen ervoor zorgen dat de mensen zich daar op termijn zelf kunnen behelpen. Dat kan gaan van het verbeteren van het onderwijs tot het aanpakken van de ingesteldheid van de bevolking, zodat ze zelf ook willen meewerken aan verandering.” 

Handje toesteken 

Ondanks het Oekraïne Project al 30 jaar bezig is, is het nog niet klaar om snel opgedoekt te worden. Aansluiten als vrijwilliger kan dus nog steeds. “Veel van onze acties zijn tijdens de werkuren, zoals de hulpgoederenactie op dinsdag, dus de meeste van onze vrijwilligers zijn jonggepensioneerden”, sluit Liliane af. Al mag uiteraard iedereen zich inschrijven. 

Meer specifiek zijn ze momenteel ook heel hard op zoek naar (medisch) materiaal en machines. Bij deze dus een warme oproep aan dokters, kinesisten, timmermannen …, met een eigen praktijk of werkplaats, die wat stukken kwijt kunnen. 

Voor zij die het project op nog een andere manier willen steunen, bijvoorbeeld financieel, kunnen daarvoor terecht op de website https://oekraine-project-edegem.be/welkom/. Kijk daar ook zeker uit naar wat er staat aan te komen voor de herdenking van het 30-jarig bestaan van de werkgroep. Want ondanks de huidige crisissituatie mag daar wel even bij stilgestaan worden. 

Advertentie

Leave a Reply